Direktlänk till inlägg 21 november 2010

En ny (s) ledare behöver ett konkret program

Av juan fonseca - 21 november 2010 14:31

Debatten om hur en förnyat socialdemokrati skall formas är i full gång. Det som för en del är kaotisk, problematisk och askapar oro, är för mig förnuftig, hälsosamt och spännande. Det är inte så ofta vi som är vanliga medlemmar i partiet har möjlighet att på riktig ta oss rätten att tycka till, lägga fram synpunkter och försöka påverka partiets framtid. Det är nu och under de kommande månaderna som partiets framtid skall avgöras. Det är nu vi måste passa på och säga vår mening.


Inom några månader kommer partiet att utse nya ledare. En ny partiordförande, en ny styrelse och och en ny VU skall väljas. En ny ledarskap skall skapas och förhoppningsvis en modern socialdemokratisk politik skall initieras.


För min del anser jag att en ny ledare för partiet är skyldigt att redovisa vilken politik han eller hon vill driva i framtiden. Han eller hon måste också redovisa sina tankar om hur partiets strukturer skall förändras. Här följer några förslag:


1. En ny ledare för partiet måste innan han/hon blir vald redovisa vad han/hon tänker och tycker. Jag anser att en ny ledare måste välja skapa en vision om vad och hur socialdemokratin vill forma det nya mångfasseterade Sverige. På visionen skall ledaren kunna presentera konkreta förslag på några områden som socialdemokratin vill göra någonting åt. Dessa områden för mig är:


a) En ny socialdemokratisk ekonomisk politik där bl.a skatteinkomster och utgifter måste redovisas. Jag för min del anser att skattepolitiken måste anpassas till en ny tid. Vi kan inte forsätta att föreslå höjda skatter för varje åtgärd vi vill genomföra och som lösning för all samhällsproblem. Vi måste hitta alternativa skatteintäkter utan att man kväver människor. Vi måste kunna resonera om ett tak för beskattning av löntagare. Ett tak som innebär lägre skatt. Vi måste kunna resonera om hur stor respektiv lite den statliga inkomskatt skall vara. Vi måste också kunna resonera om sänkta skatter för löntagargrupper som tjänar minst. Vi måste kunna resonera om sänkta skatter till bl.a småföretagare. Vi måste kunne resonera om diferencierat moms inom olika branscher.


b) En ny Välfärdspolitik som innebär att man inte lämnar åt sidan de mest utsatta i samhället måste presenteras. Välfärden för en som bor i ett segregerad förort med sociala problem är inte samma välfärd som för en som bor i en välmående område. Den förtes välfärd är in princip reducerad till en del samhällsbidrag och sedan är det stopp. Den andras välfärd är mycket större och är expansiv.


c) En nya arbetsmarknadspolitik där arbete sätts i centrum måste skapas. Vi skall förknippas med de som gör allt möjligt för att få folk i arbete. Allas samhällsmedborgare skall ha rätt och skyldighet till arbete.


d) En ny mångfaldspolitik måste skapas. Vi måste se det nya mångfasseterade Sverige som en enorm möjlighet men också som en del av sociala spänningar och problem. Vi måste definiera vad en mångetnisk och mångkulturell Sverige innebär och hur denna samhälle skall i verkligheten fungera. Vi måste kunna försvara alla människors lika värde men också slå vakt om svenska principer som inte är kompromisvara så som t.ex jämställdighet mellan kvinnor och män som innebär ingen kvinnoförtryck, allas rätt och skyldighet till utbildning och arbete som innebär att kvinnor och män har lika rätt att utbilda sig och arbeta, allas rätt och skyldighet att tala och skriva bra svenska, rätt till sexualundervisning i skolan, rätt för flickor och pojkar att delta i gymnastik och simning i skolan, rätt till religionsundervisning som innebär inhämtande av kunskaper om alla religioner, rätt att fira svenska traditioner så som skolavslutning i kyrkan utan att behöva be om förlåtelse för det.


En ny antidiskriminerinsgpolitik som innebär hårdare straff för arbetsgivare som diskriminerar icke etniska svenskar och som innebär att man börjar att demontera den enorma anti-diskrimineringsindustri som finns och som är ett hinder för integrations av nya medborgare i samhället.


En verklig reformering av SFI som innebär att man verkligen lär sig svenska och inte att människor tvingats att övervintra under många år utan att lära sig bra svenska än mindre få ett arbete. Språkbaserad svensk undervisning borde prövas. Dvs att man undervisar varje språkgrupp för sig och inte blandar många språk i en klass. Modermålgrammatik skall undervisas för att sedan kunna förstå svensk gramatik. Målet för SFI skall vara att en person som går på SFI och är utbildat  skall efter max två år ha ett arbete.


En ny anti-segregerings bostadspolitik skall skapas.


f) En ny miljöpolitik måste skapas. En ny miljöpolitik borde innebära att man tar till sig många av MP:s förslag på områden och att man kan visa på att det går att kombinera tillväxt med en bra och hållbart utveckling.


g) En ny skolpolitik måste skapas som innebär att man är beredd att erkänna att en del reformer som borgerligheten har gjort är korrekta.


h) En ny socialpolitik måste presenteras. I detta skall bl.a slåss fast att det är behandlande läkare och läkarspecialister som skall bedöma människors arbetsförmånga och inte försäkringskassan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av juan fonseca - 5 december 2010 22:37

Avgående partiordförande Mona Sahlin har igår talat om att partiet behöver en ny politik, att partiet har tappat kontakt med verkligheten, att partiet och väljarna går i otakt, att partiets nuvarande politik är ingen bra politik och att partiet behöv...

Av juan fonseca - 26 november 2010 09:20

Nya opinionsmätningar har kommit. Enligt dessa fortsätter partiet på väg när. Detta är i och för sig inte konstig. "Lite turbulens" har vi haft på senare tid. Vi ägnar oss för närvarande åt intern självransakan och vi sysn lite utåt. Väljarna vet änn...

Av juan fonseca - 17 november 2010 19:24

Nya verkligheter, viljan till förändring och förnyelse hos människor har långsamt trängt sig igenom på samhällets alla områden. Gamla institutioner och begrepp har utarmas och utmanas. teknologiska framsteg, människors nyfikenhet och sökande efter ny...

Av juan fonseca - 16 november 2010 15:56

Mona Sahlins avgång har skakat hela den socialdemokratiska partiet och landet. Det finns inte en enda människa som inte har tagit del av nyheten om hennes avgång. Detta är bra för socialdemokratin. Det visar att socialdemokratin intresserar alla medb...

Av juan fonseca - 16 november 2010 09:33

Jag har idag läst att några personer föreslår att val av partiordförande måste ske öppet och att medlemmarna måste vara med och rösta. Det är bra. Jag har framfört denna krav den 14 november. Samma sak gäller kravet om att man kan utse två språkrör. ...

Skapa flashcards